Tandhygienist behandling

En tandhygienist är legitimerad och kan ställa diagnos för karies och parodontalasjukdomar (sjukdom runt tandens fäste/vävnad). Tandhygienisten träffar patienter som kan ha besvär i form av gingivit (tandköttsinflammation) och patienter med allvarligare problem som parodontit (tandlossning).

 

Förebyggande och behandling

En tandhygienist jobbar både med förebyggande åtgärder som instruktion och information om hur du bäst tar hand om din mun, men också med behandling av tandlossning i form av noggrann rengöring med hjälp av olika instrument.

En tandhygienist kan också göra vanliga basundersökningar. Men som nämndes tidigare så kan diagnos endast ställas för karies och parodontalasjukdomar. Övriga sjukdomstillstånd måste en tandläkare diagnostisera. I de fall då en tandhygienist upptäcker något som avviker från det normala tas då en tandläkare in som får göra en bedömning och ställa diagnos.

Tandhygienisten jobbar i nära samarbete med tandläkaren och tandsköterskan för att kunna ge den bästa möjliga patientvården.

Inom tandhygienistyrket finns det också möjlighet till vidareutbildning. Utbildning i att lära sig att göra enklare fyllningar eller utbildning för att fördjupa sig inom omhändertagande av patienter med svårare fall av tandlossning, är två exempel på sådana vidareutbildningar.

Om vi då tar det i punktform – vilken behandling kan du få hos en tandhygienist?

• Avlägsnande av tandsten och plack
• Avlägsnande av missfärgningar
• Undersökning och diagnostisering av karies och parodontalasjukdomar
• Instruktion och information om hur du bäst tar hand om din mun
• Tandblekningsskenor
• Kariesförbyggande fluorgelskenor

Bedövning hos tandhygienist?

Att komma på ett tandhygienistbesök kanske inte är något alla ser fram emot speciellt mycket. Därför gör vi vad vi kan för att det ska kännas så bra som möjligt för patienten under behandlingen. Med hjälp av olika former av bedövning så minimeras obehag och smärta under behandlingen. I de flesta fall kan det räcka med bedövningssalva/bedövnings skölj för att det ska kännas bättre. I vissa fall kan det dock krävas starkare bedövning i form av injektion, till exempel då det är rikligt med tandsten och kraftig inflammation i tandköttet.

Efter samtal med patienten och bedömning av behandlingsbehovet så kommer vi tillsammans med patienten överens om ifall behovet för bedövning finns och vilken form av bedövning som passar just i detta fall.

Hur ofta bör man träffa en tandhygienist?

Det är olika hur ofta man behöver besöka en tandhygienist. För en del krävs 2-4 gånger om året för att upprätthålla god tandhälsa, medan för andra kanske det räcker med ett besök vartannat år. Mycket beror till exempel på salivens sammansättning, hur fort du bildar tandsten, hur bra du själv är på att hålla en god munhygien hemma samt om tandlossningssjukdomar ligger i släkten.
Faktorer som ökar risken för att få parodontit (tandlossning) är bland annat arvsanlag, rökning, diabetes och bristfällig munhygien.

Här kan du läsa mer om tandlossningssjukdomar

Det är alltså en individuell bedömning om hur ofta du bör gå till en tandhygienist. Denna bedömning görs på undersökningstillfället hos tandläkaren eller tandhygienisten. Behovet kan också förändras med tiden beroende på utfallet av behandlingen.

Kontakta oss gärna om du önskar mer information eller vill boka en tid hos tandhygienisten. 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments