En av de vanligaste behandlingarna vi gör är att laga tänder. Det kan vara olika orsaker till att en tand behöver lagas – till exempel kan tanden ha fått ett kariesangrepp, en bit av tanden har fakturerat eller en del av en tidigare lagning har gått sönder. Kanske var den tidigare lagningen gammal och skör, eller så råkade du bita på något riktigt hårt.
Oavsett anledningen så behöver tanden nu lagas – så hur går det då till?
Om du vill ha bedövning när vi ska laga tanden så gör vi det först. Om det är något väldigt litet som ska lagas eller om tanden är rotfylld (tandens nerv är då borta och tanden har ingen känsel kvar) behövs inte alltid bedövning. Men självklart är det alltid du som bestämmer om du vill ha bedövning eller inte.
Om tanden har ett kariesangrepp behöver man borra bort karies från tanden och få en ren och hård yta att fästa fyllningen på. Är det så att tanden har gått sönder behöver man ofta borra lite också – ibland bara rugga upp ytan och ibland lite mer för att få bra förutsättningar för en fyllning.
När tanden är färdigborrad och ytan rengjord (helst med en bläster) börjar förberedelserna för själva fyllningen. Nuförtiden använder man olika typer av compositer när man lagar (amalgam används inte längre i Sverige) som finns i olika färger för att matcha just din tand.
Steg 1. Behövs det en form runt tanden sätts denna på plats först. Det finns olika varianter och vi anpassar dessa och väljer vilken sort beroende på tanden som behöver lagas.
En variant på hur en form kan se ut – den lilla genomskinliga plastbiten agerar som själva formen, den lilla orange kilen ser till att den sitter tajt an mot nedre delen av tanden och den lila/blå klämman håller allting på plats och sätts på plats av instrumentet på bilden.
En klassisk form i metall som sätts på plats och spänns åt mha det lilla instrumentet.
Steg 2. Etsa tandens yta för att kunna få bra fäste för lagningen. Förenklat kan man säga att ytan blir lite ”uppruggad”.
Etsen appliceras mha denna spruta
Steg 3. Bonding appliceras. Detta är som ett lim kan man lite förenklat säga som gör att compositen sitter fast på tandens yta. Denna ljushärdas med ett blått ljus innan compositen läggs på.
Bondingen som appliceras mha en liten spets
Steg 4. Compositen appliceras på tanden/i formen och därefter ljushärdas denna med samma blåa ljus som vi använde till bondingen. Detta gör att compositen blir hård och kan börja formas/putsas.
Compositer som sitter i en compositvärmare för att uppnå optimal temperatur att arbeta med materialet.
Skyddsglasögon/skärm till ljushärdningen och själva apparaten som ger det blå ljuset. Det blå ljuset ör skadligt för ögonen och därför används dessa skydd. Patienten ombeds att blunda när vi lyser.
Steg 5. Lagningen kan nu börja formas så att den passar i bettet och får ett bra estetiskt utseende. Den ska kännas bra i munnen och inte vara för hög när du biter. Detta kontrolleras mha ett färgat litet papper (så kallat ocklusionsfolie) som du får bita ihop på och gnissla på. Är fyllningen för hög blir det tydliga märken av pappret på tanden och vi vet var det behöver justeras ytterligare. Därefter görs den sista finputsningen av fyllningen så den känns len och fin. Vi kontrollerar också kontaktpunkten med intilliggande tand om det är en sådan fyllning som ligger an mot den tanden bredvid. Det är viktigt att det är en bra kontakt så att inte mat lätt kilas ner och fastnar när du äter.
Olika borrar och putsspetsar.
Fler varianter som används vid polering/puts av lagningen.
Ocklusionsfolie på en hållare.
Nu är tanden lagad! Du får komma upp i stolen och känna efter ytterligare så att det känns bra mot tungan och när du biter. Är du bedövad kan det vara lite svårt att känna exakt, men vi brukar fråga så att det känns normalt på den andra sidan av munnen som inte är bedövad – känns det normalt där är det en bra indikation på att höjden är bra på den behandlade tanden.
Det är normalt att en nylagad tand kan isa och ila lite ett tag efter att lagningen är gjord. Det är inget att bli orolig över så länge det hela tiden blir bättre och bättre. Skulle något kännas konstigt är du alltid välkommen att höra av dig så tittar vi såklart på om något behöver justeras lite till.