HLR kurs

För några veckor sedan gick vi i teamet på en kurs i HLR.
Det rekommenderas att man gör detta vartannat år för att hålla sina kunskaper färska.

En instruktör certifierad av Röda Korset från AceSec AB kom till kliniken. Kursen började med teori och sedan hölls praktiska övningar.

Vi jobbar dagligen med människor. Människor med olika sjukdomsbakgrund och genetiska förutsättningar. Uppdaterade kunskaper i HRL är därför otroligt viktigt i vår vardag. Även i övriga livet är dessa kunskaper viktiga. Man vet aldrig när någon kan behöva hjälp.

Stabilt sidoläge

Om en person är medvetslös men andas själv är det bra att placera personen i stabilt sidoläge. Detta för att förhindra tungan från att blockera luftvägarna och låta eventuella kräkningar/blod rinna ut. Ring 112 och se till att personen fortsätter att andas. Om personen slutar andas så påbörjas HLR.

Så placerar du en person i stabilt sidoläge

Hjärt-lungräddning

Om en person är medvetslös och inte andas ska man ringa 112 direkt. Telefonen kan med fördel sättas på högtalare så kan guidning ges under tiden man utför HRL. Se sedan till att direkt komma igång med hjärtkompressioner och inblås.

Lär dig hjärt-lungräddning 

Finns det en hjärtstartare i närheten be någon hämta den omgående. Det kan göra skillnad mellan liv och död. Hjärtstartare är väldigt lättanvända och finns på många ställen. Appen Rädda hjärtat ger information om vart den närmaste hjärtstartaren finns.

Om någon satt i halsen

Vi fick även lära oss om hur man gör för att hjälpa någon som satt i halsen.

Såhär gör du om någon sätter i halsen

Det var en kort sammanfattning av det vi fick lära oss på utbildningen. Det finns mycket mer information och goda tips på Röda Korsets hemsida. In och läs!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments