Vuxnas tandhälsa blir allt bättre!

Socialstyrelsen kom 2018 ut med en rapport om det som rubriken säger – att vuxnas tandhälsa i Sverige blivit allt bättre. Men det skiljer sig fortfarande beroende vart man bor i landet samt hur ofta man besöker tandvården.

I rapporten Tandhälsa 2017 har Socialstyrelsen undersökt hur ofta patienter besöker tandvården i olika åldersgrupper och kategorier, tillexempel när det gäller region och utbildningsnivåer.

Statistiken visar att vuxnas tandhälsa över tid har blivit bättre och sedan 2009 har antal tänder som inte är hela (personer mellan 22-65 år) minskat med 2,8 tänder och det antal tänder som får vara kvar i munnen verkar ha varit relativt stabilt.

Rapporten säger även att 2 av 3 vuxna i Sverige träffar tandvården för att göra en basundersökning någon gång under en 3-års period.

Men fortfarande skiljer det sig vart i landet man bor och även beroende på vilken utbildningsbakgrund man har. Socialstyrelsens jämförande mellan utbildningsnivåer visar att den största skillnaden finns mellan grupper med förgymnasial utbildning och gymnasial utbildning.

Det län som utmärker sig genom att ha den högsta andel (22 år eller äldre) som endast besöker tandvården vid akuta besvär är Norrbotten.

Så än finns det mycket kvar att göra innan tandvården i Sverige är lika för alla grupper, men det är ändå hoppfullt att det verkar gå åt rätt håll!

Intresserad av att läsa hela artikeln? Den finns här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments