Så håller du rent mellan dina tänder

Det finns ett flertal bra hjälpmedel för att hålla rent mellan dina tänder. I detta inlägg tänkte vi gå igenom några av dem och ge lite info kring hur de ska användas på bästa sätt.

Mellanrumsborstar

Finns flera märken av dessa och en massa storlekar. Vi säljer och rekommenderar Tepe´s mellanrumsborstar då vi tycker de har bra greppvänlighet och bra kvalitet. 

De finns i flera storlekar, från väldigt små till stora, just för att man ska kunna anpassa storleken till mellanrummen mellan tänderna som i många fall kan variera rätt mycket. 

De ska användas som man kan tänka sig att en borste ska användas – man ska borsta med den mellan tänderna. Alltså inte bara dra fram och tillbaka ett par gånger, utan borsta några gånger i varje mellanrum tills du fått rent från plack. 

Borsten ska vara lagom stor – inte vara för mycket motstånd och inte heller åka igenom för lätt – då behöver du ändra storleken. Behöver du hjälp att hitta rätt storlek kan vi hjälpa dig nästa gång du kommer till oss. 

Mellanrumsborsten nämns i många studier som det mest effektiva sättet att få rent från plack och förebygga tex inflammation i tandköttet.     

Tandtråd

Är ett bra verktyg om du har lite tajt mellan tänderna och inte får plats med tex en mellanrumsborste. Finns i olika tjocklek och utformning, tex vanlig flossad eller med en hållare. Även extra tunna trådar finns om du har extra trångt mellan tänderna. 

Här tillhör också tex Superfloss eller liknande där man kan dra tråden under tex en retainer, under en bro eller vid implantat där inte mellanrumsborstar kommer åt alltid. Finns i lite tunnare eller tjockare varianter. Ändarna på trådarna är lite hårdare så de kan träs igenom där du vill komma åt. 

Tandstickor/tandpetare

Kan vara ett bra komplement om mat lätt fastnar mellan tänderna och du behöver få bort detta snabbt. De vanliga är i plast eller trä, men det finns också tex Soft picks som är mer i gummi med små räfflor längs med spetsen – dessa är bättre om man vill få bort plack och inte bara matrester. Vanliga plast/trä-stickor är inte så effektiva för plackrengöring. De flesta sorter finns i flera storlekar för att kunna anpassas till olika mellanrum. 

Lycka till med din egenvård! 

Behöver du hjälp att hitta rätt verktyg hjälper vi dig gärna med det!

Boka tid

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments