Allt om tandblekning

Många av våra patienter frågar oss ofta om tandblekning. Så vi tänkte att en liten sammanfattning av det viktigaste kunde vara på sin plats.

Hemmablekning eller klinikblekning?

Vi använder oss av hemmablekning då vi efter egen erfarenhet samt kunskap genom olika kurser och studier sett att resultatet blir bättre och mer långvarigt. Hemmablekning är även mer skonsamt för tänderna.

Är blekningsmedlet farligt?

Det blekmedel som vi använder är det som funnits längst på marknaden och är säkert för dina tänder. Det innehåller bland annat (förutom det verksamma ämnet med blekningseffekt) fluor som hjälper till att stärka upp tänderna under tiden som du bleker.

Köp inte blekningsmedel utan att rådfråga en tandläkare eller tandhygienist.

Vad bör du tänka på inför en tandblekning?

Inför en tandblekning bör tänderna vara nyligen undersökta samt hela och friska – att bleka tänderna med tex ett kariesangrepp eller inflammation i tandköttet kan skada tänderna och den omgivande vävnaden.

Vad bör du tänka på under tiden du bleker tänderna?

Under blekningstiden bör man undvika starkt färgande dryck/mat som tex kaffe, svart te, rödbetor, rödvin etc. för att uppnå bättre resultat.

Kan du inte klara dig utan ditt kaffe? Då kan du tillsätta mjölk i kaffet och dricka ur sugrör.

Rökning och tandblekning?

Röker du dagligen kommer resultatet troligen ej bli lika bra. Det är viktigt att förväntningarna man har är realistiska.

Ilningar vid tandblekning – vad göra?

För att minska risken för ilningar (vanligaste biverkningen) så skölj gärna tänderna med fluorskölj dagligen och använd en tandkräm som är extra bra mot ilningar (tex Sensodyne).

Hur länge bleker man tänderna?

Man bleker normalt tänderna upp till 8 nätter per käke. Om man inte är nöjd så kan man lägga till ytterligare 2 nätter med nattblekning. Man kan även bleka under dagtid med ett något starkare medel. Då bleker man normalt mellan 2-4 timmar per dag i 8 dagar.

Hur länge håller resultatet av en tandblekning?

Resultatet brukar hålla minst 1 år beroende på vad man har för tobaksvanor samt dryck och matvanor.

Tänk på att spara dina blekskenor så att du sedan kan fräscha upp tänderna när det är dags igen – då behöver du bara köpa nytt blekningsmedel. Men kom ihåg att en ny undersökning bör göras igen även inför denna blekning.


Vill du bleka tänderna? Boka tid för undersökning här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments