Vanliga frågor på kliniken

Vad är tandsten, varför får man dålig andedräkt och ska man använda eltandborste? I det här inlägget får du reda på svaren på några av de vanligaste frågorna vi får på kliniken här på Östermalm. 

Vad är tandsten?

Tandsten kan beskrivas som bakterierbeläggningar/plack i munnen som med tiden mineraliseras och stelnar. Detta är en process som kan gå relativt snabbt men det varierar från patient till patient. Tandsten behöver avlägsnas med jämna mellanrum. Hur ofta det behövs avlägsnas beror på olika faktorer och bedöms från patient till patient.

Vilken tandkräm rekommenderar ni?

När det gäller tandkräm så finns det en uppsjö att välja mellan, men det som är det viktigaste med tandkrämen är framförallt att den innehåller fluor. De flesta tandkrämer idag har den fluormängd som är rekommenderat men det finns några sorter på marknaden som inte innehåller fluor. Oftast står det tydligt på förpackningen och de säljs vanligtvis bara i olika hälsokostbutiker. Tandkräm utan fluor är INGET vi rekommenderar då fluoret behövs 2 ggr/dag vid tandborstning för att förebygga och skydda mot kariesangrepp. Det finns flertal studier som påvisar fluorets positiva verkan på karies.

Om man har känsliga tandhalsar / ilande tandhalsar så är det bra att använda en tandkräm utan slipmedel. (Tex. Sensodyn, Colgate Pro relief)

Om man har känsliga slemhinnor så är det bra att använda en tandkräm utan SLS skummedel. (Tex. Zendium)

Jag upplever att jag har dålig andedräkt – vad beror det på?

Den vanligaste anledningen till dålig andedräkt är bakterier i munnen. Då i form av beläggningar på tänderna, mellan tänderna eller på tungan. Om du även har tandsten så kan detta bidra. För att undvika detta är det viktigt att du är noga när du gör rent tänderna. Tandborstning 2 ggr/dag i 2 minuter, gärna med en el-tandborste, samt att du dagligen rengör mellan dina tänder – det sitter ofta mer plack/matrester mellan tänderna än du kan tro. I vissa fall kan dålig andedräkt bero på andra saker, tex olika mag-tarmsjukdomar.

Är eltandborste bättre än en vanlig manuell tandborste?

Svaret är egentligen kort och gott JA. Men man kan absolut klara sig med en vanlig tandborste om man använder den på rätt sätt och är noga att borsta överallt tillräckligt länge. Det finns flertal studier som visar att eltandborsten tar bort mer plack mer effektivt. Det är dessutom lättare för dig då tandborsten sköter det stora jobbet – du styr egentligen bara runt den i munnen. De flesta eltandborstar säger dessutom till var 30:e sekund så du vet när du ska byta kvadrant och efter 2 minuter säger den till när du är klar. Många har också den funktionen att den brummar till eller lyser rött om du trycker för hårt – vilket ju är toppenbra då du slipper få tandborstskador som lätt kan uppstå när du borstar för hårt (även med en manuell tandborste!).

Ska jag skölja med fluorskölj?

Eftersom du har fluor i tandkrämen klarar man sig oftast bra på det. Men vet man med sig att man småäter i perioder, att man är muntor eller av någon annan anledning löper större risk att få karies kan extra fluor vara en bra idé. Fluortabletter rekommenderar vi inte längre då studier visade att de inte ger så stor tilläggseffekt. Fluorskölj är ett bra alternativ då behovet för extra fluorbehandling föreligger.

Rekommenderade fluorskölj preparat är tex Dentan 0,2 % NaF och Flux 0,2% NaF.

Undvik Listerine eller liknade preprat – det är för lite fluor i dessa och de är ofta väldigt starka för slemhinnorna i munnen. En fluorskölj för vuxna ska innehålla 0,2% natriumfluorid för att ge önskad effekt.

Läs mer om fluor här

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments