Tandläkarundersökning – hur går det till?

En årlig tandläkarundersökning är viktigt för att kunna upptäcka eventuella problem eller sjukdomar i munhålan och angränsande vävnader i tid.

I vissa fall kan intervallet mellan tandläkarundersökningarna förlängas till 18 månader eller 24 månader om status bedöms som god och risken låg. Individuell bedömning görs för varje patient.

 

Tandläkarundersökning – vad gör man?

  • Först går vi igenom din allmänna hälsostatus. Sjukdomar, mediciner och allergier. Det är därför viktigt att man tar med sin medicinlista så att vi kan uppdatera i journalen årligen. Blodförtunnande medicin, cytostatika, hjärtmedicin, benskörhetsmedicin etc. är några av de mediciner som är av stor vikt för oss att veta när vi ska planera inför kommande behandlingar.
  • Därefter går vi igenom din lokala hälsostatus. Vi ber dig berätta om det är något som du själv känt av eller om det är något som besvärat dig i munnen samt om det är något annat du funderat på som har med din tandhälsa att göra.
  • Röntgen tas (alltid individuell indikation för röntgen tagning = att det bedöms vara nödvändigt). De röntgen som ingår i en undersökning är 4 stycken bilder som visar hur tandbenet, karies, tandsten samt hur tidigare behandlingar ser ut. Ibland behöver man ta kompletterande röntgen för att få mer information i vissa regioner. Du får alltid information om den röntgen som bedöms nödvändig för dig. Bilderna granskas av tandläkaren som sedan går igenom eventuella fynd på röntgen med dig.
  • Efter granskning av röntgen så går vi över till den kliniska delen av tandläkarundersökningen. Med hjälp av bland annat spegel och sond samt att känna på vävnaderna går vi igenom dina tänder, ditt tandkött, tittar på alla slemhinnor (kind, tunga, gom etc) samt käkleder och tuggmuskulatur. Hittar vi fynd som inte syns på röntgen så tar vi foton på dessa för att dokumentera och även visa dig.
  • Allt vi ser registrerar vi i din journal och går sedan igenom med dig och förklarar ordentligt med hjälp av röntgen och foton så att du är helt med på din egen munhälsa och den eventuella behandlingen som behövs.
  • Om du har lite tandsten så hinns detta oftast tas bort vid samma besök som tandläkarundersökningen. Är det rikligt med tandsten så behövs ett besök till tandhygienisten.

 

Läs gärna inlägget om vad en tandhygienist gör här

 

Tandläkarundersökning – vad händer efter?

Efter att tandläkarundersökningen är klar går vi som nämndes ovan igenom alla eventuella fynd med dig. Ser allt bra ut så kommer vi överens om när vi skall ses nästa gång och du får en kallelse när det är dags för besök igen.

Om det något som till exempel behöver lagas eller om det är flera saker som behöver göras så får du information om varför och hur det ska gå till samt skriftligt kostnadsförslag. För oss är det viktigt att du känner dig involverad i din munhälsa och förstår varför till exempel en tand behöver lagas.

 

Har du inte varit på tandläkarundersökning på länge?
Boka en tid här så hjälper vi dig.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments