Tips för att hålla dina tänder friska

Hur tar man bäst hand om sina tänder och sin mun? Vi har här tagit upp några enkla tips för att få friska tänder.

Borsta tänderna: 2x2x2

Borsta tänderna två gånger per dag i två min per gång och med två cm tandkräm, 2x2x2.
Det finns en mängd studier som kommit fram till att detta är det dagliga skyddet som de allra flesta klarar sig med för att förebygga karies.

Använd något hjälpmedel för att göra rent mellan tänderna

Tänk på att din tandborste inte kommer åt i mellanrummen och att alla därför behöver göra rent mellan tänderna dagligen. På detta sätt minskar du risk för karies och tandköttssjukdomar. Alla är olika så man behöver anpassa vad som passar just i ens egen mun. Tex tandtråd kanske inte är för alla. Prova dig gärna fram tills du hittar något som passar dig. Din tandhygienist hjälper dig gärna att hitta rätt.

Försök hålla dina dagliga intag (mat/dryck) till max 5ggr per dag

Mer än så blir en påfrestning för tänderna och risken för karies blir större. Självklart beror det på vad man äter eller dricker, tex kaffe/te utan mjölk och socker eller vanligt vatten är neutralt och påverkar inte tänderna (förutom eventuella missfärgningar – det är dock ej skadligt för tanden).

Undvik sura drycker för friska tänder

Undvik att dricka väldigt sura drycker för ofta, då menar vi framför allt läsk, juicer, sportdryck etc. Ofta ligger pH värdet på låga 2-3! (Tex Cola Zero 2,6)

Extra flour

Om du är kariesaktiv eller har större risk att få karies pga tex muntorrhet (vanlig biverkan av många läkemedel) behöver du tillsätta extra fluor till tänderna för att stärka upp dem och förebygga så mycket som möjligt. Fluorskölj med 0,2% NaF (natriumfluorid) är det som rekommenderas för barn över 12 år och vuxna -tex Flux eller Dentan.

Regelbundna undersökningar

Gå på regelbundna besök hos din tandläkare och din tandhygienist. Alla människor är olika och har olika behov. Vid ditt första besök så görs en bedömning av din tandstatus och då också rekommendation om när du bör besöka tandläkare och tandhygienist. Vissa har behov av att besöka tandläkare/tandhygienist flera gånger per år medan det räcker med ett besök vartannat år för andra. Individuell bedömning är viktigt!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments