Tips för bättre munhälsa i sommar

Hej på er!

Nu är det snart dags för kliniken att gå på semester i fyra veckor och då är vi alltså inte på plats. Om oturen är framme och du behöver akut hjälp hänvisar vi till Tandakuten City 🡪 

Vi önskar er en fin sommar och att ni trots dessa speciella tider kan njuta av sommaren på olika sätt. Ta hand om varandra och håll ut. Det kommer bli bättre även om vi inte vet hur lång tid det tar tills vardagen återgår mer till det normala.

Innan vi säger hejdå för några veckor framåt så tänkte vi att lite tips och råd kan vara bra!

Sommartips

Under sommaren och semestern blir det ofta lite extra gott till både mat och dryck – vilket är helt rätt och som det ska vara! Inga pekpinnar här inte. Men om du vill hjälpa dina tänder och ditt tandkött lite på traven för att hålla dem friska kan du tänka på detta:

  1. Skölj munnen med vatten efter maten/fikat utöver din tandborstning för att hjälpa munnen att återhämta sig efter syraattacken som blir efter intaget.
  2. Skölj med en fluorskölj på kvällen för att stärka upp emaljen och förebygga karies.
  3. Kom ihåg tandtråden eller mellanrumsborsten trots att det kan kännas som en tråkig syssla under semestertider – det har du igen sen när vardagen är tillbaka.
  4. Öppna absolut ingen glasflaska med tänderna (men det visste du ju redan) så slipper du onödiga frakturer.
  5. Om det blev sent och du mot förmodan glömde/inte orkade borsta tänderna innan du somnade – var lite extra noggrann dagen efter och borsta tex lite extra länge och skölj (återigen) med fluor. Den fluorhalt som gäller för vuxna är 0,2% NaF (natriumfluorid) och det står på flaskan.
  6. Ilar tänderna när du äter glass? Då kan det var tandhalsarna som spökar. Testa att använda en tandkräm för ilande tandhalsar. Tex Sensodyne Repair and Protect eller någon liknande.
  7. Förutom att använda den som en vanlig tandkräm med tandborsten kan du ta en liten klick och stryka på tandhalsarna vid behov utan att skölja med vatten efter – det kan lindra besvären.

Ha en fin sommar nu så ses vi i augusti!

//Rosa, Inga och Elin

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments