Det finns en mängd olika munskölj på marknaden idag och då kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. De flesta marknadsför sig som ”förebygger karies”, ”fräschare andedräkt”, ”starkare tänder” eller ”vita tänder” – men vad ska man välja?
Det finns en mängd olika munskölj på marknaden idag och då kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. De flesta marknadsför sig som ”förebygger karies”, ”fräschare andedräkt”, ”starkare tänder” eller ”vita tänder” – men vad ska man välja?
Vi börja med att dela upp de olika munskölj som finns i olika kategorier:
- Fluorskölj
- Mot dålig andedräkt
- Mot muntorrhet
- Övrigt
Fluorskölj
Fluorskölj har en viss mängd fluor som kan ha en tilläggseffekt till den vanliga fluortandkrämen. Detta är vad socialstyrelsen bland annat anser vara det man kan rekommendera patienter för ökad risk för karies eller vid kariesaktivitet.Den mängd fluor det ska vara i en fluorskölj för vuxna är 0,2 % NaF (Natriumfluorid) och för barn upp till 12 år 0,05% NaF. Några av dessa går också att få på recept (större förpackning).
Dentan finns även utan smak och i större förpackning som går att få på recept av din tandhygienist eller tandläkare.
Mot dålig andedräkt
Det finns en del munskölj på marknaden som visat sig ha bra effekt mot dålig andedräkt (Halitosis). Det beror såklart på orsaken men om den beror på olika svavelgaser i utandningsluften så kan det bli en bra effekt. Den skölj som är störst på detta är SB12 där de med hjälp av en kombination av zink och klorhexidin neutraliserar och förhindrar uppkomsten av de ämnen som kan ge upphov till dålig andedräkt. Om dåliga andedräkten beror på tandsten, plack eller någon form av magsjukdom hjälper det inte bara att skölja med detta utan då måste grundproblemet behandlas. SB12 har en effekt i upp till 12 timmar.
Mot muntorrhet
Skölj mot muntorrhet brukar oftast vara motsvarande fluorskölj men med ämnen som stimulerar salivproduktionen och har en smörjande effekt för att lindra muntorrheten. Det finns flera produkter för muntorrhet – bland annat geler, tabletter och sprayer. Dessa munskölj innehåller även fluor. Flux dry mouth munskölj. Det finns flera märken som säljer produkter för muntorrhet.
Övrigt
Olika munskölj som finns, men som inte har någon direkt effekt för varken karies, dålig andedräkt eller muntorrhet utan främst har en fräsch smak. De brukar ofta påstå att produkten ”stärker tänder” men innehåller alldeles för lite för att ha någon god effekt. Läs på förpackningen och titta återigen efter 0,2 % NaF för vuxna och 0,05 % NaF för barn upp till 12 år.
Har du några funderingar? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig.